Vertraging vlucht

Onder verschillende omstandigheden heb je recht op een vergoeding als je problemen ondervindt voor of tijdens een vlucht. Zo heb je recht op een vergoeding bij een instapweigering of als je vlucht wordt geannuleerd. Ook als je vlucht vertraging oploopt, kun je recht hebben op een vergoeding. De vertraging moet in dat geval wel de vluchtmaatschappij toe te rekenen zijn.

Technisch mankement
Als er sprake is van een buitengewone omstandigheid (overmacht), is een maatschappij niet gehouden om een vergoeding toe te kennen. Daarom vallen volgens de meeste maatschappijen technische mankementen onder overmacht.  Uit verschillende uitspraken blijkt echter dat steeds vaker ook een technisch mankement aan het vliegtuig de vliegtuigmaatschappij toe te rekenen is. Ook bij een technisch mankement kun je dus als passagier recht hebben op een vergoeding, ook al geven maatschappijen vaak aan dat dit niet het geval is.

Hof van Justitie
Zo heeft het Europese Hof van Justitie bepaald dat KLM aan een Nederlandse passagier een vergoeding moet betalen van € 600,- na een vertraging van 29 uur. KLM weigerde eerst een vergoeding te betalen, omdat er sprake was geweest van overmacht. 

De vertraging was niet te voorkomen, omdat zowel de brandstofpomp als een hydraulische eenheid van het vliegtuig onverwacht kapot gingen op de luchthaven van Quito (Equador). Vervangende onderdelen moesten daarom eerst ingevlogen worden. KLM viel op basis daarvan geen verwijt te maken, aldus de maatschappij. Het hof oordeelde echter dat technische mankementen in de luchtvaart bij de normale bedrijfsuitoefening horen. Defecte onderdelen door slijtage zijn daarom voor risico van de vliegmaatschappij. De passagier wordt in zo’n geval beschermd, aldus het hof.

Overmacht
Slechts als er sprake is van verborgen fabricagefouten, sabotage of terrorisme kan een maatschappij zich beroepen op overmacht. Bij overige technische problemen heeft de passagier recht op een vergoeding van 250 tot 600 euro (afhankelijk van de afstand) als de vertraging langer dan drie uur duurt.

Let op: bovenstaande geldt als je vliegt vanaf een luchthaven in de Europese Unie én als je vliegt vanaf een luchthaven buiten de Europese Unie naar een luchthaven binnen de Europese Unie met een Europese luchtvaartmaatschappij.

Neem contact op
Loopt u tegen een probleem aan met uw luchtvaartmaatschappij door een vluchtvertraging en wilt u de mogelijkheden bespreken? Neemt u dan gerust contact met ons op.