Vluchtvertraging

18-07-2016

Vluchtvertraging? Het is weer vakantietijd en dat gaat gepaard met vluchten die vertraag worden. Op basis van enkele voorwaarden kunt u recht hebben op een vergoeding voor de geleden schade.

Het is mogelijk dat u recht heeft op compensatie omdat u vertraging heeft opgelopen bij uw geboekte vlucht. U dient dan bezwaar te maken bij de vliegtuigmaatschappij waar u geboekt heeft. De prijs van uw ticket heeft geen effect op de compensatie waar u mogelijk recht op heeft.

Schadevergoeding
U heeft recht op verzorging tijdens het wachten op de vertraagde vlucht. Indien uw vlucht meer dan drie uur vertraging op loopt heeft u recht op een schadevergoeding. Hieronder treft u een beknopt overzicht aan van de mogelijkheden.

  • Vluchten tot en met 1.500 km € 250,-
  • Vluchten binnen de EU boven de 1.500 km € 400,-
  • Andere vluchten € 600,-

Uw recht halen
Ondanks dat u recht heeft op een schadevergoeding, betekent het niet dat de luchtvaartmaatschappij deze vergoeding eenvoudig aan u uitkeert. De maatschappijen maken het u vaak lastig door in het Engels terug te communiceren en uw verzoek op voorhand al af te wijzen. Het is daarom aan te raden om de vertraging vast te leggen, zoals bijvoorbeeld het maken van een foto van de actuele vluchtinformatie. Het is daarbij belangrijk dat u ook de originele tickets en/of bonnen van uw vlucht bewaard zodat later vastgesteld kan worden dat u daadwerkelijk de schade door de vertraging bent opgelopen.

 

Buitengewone omstandigheden
Veelal wordt met de afwijzing van uw verzoek de term ‘buitengewone omstandigheden’ gebruikt als reden van de vertraging. Onvoorziene technische problemen die tijdens onderhoud niet naar voren zijn gekomen, kunnen door de luchtvaartmaatschappij niet onder dit kopje worden neergezet. U behoudt dus het recht op schadevergoeding. Op 15 september 2015 heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg zich uitgesproken over de definitie van ‘buitengewone omstandigheden.’ Het is middels de opgestelde richtlijn (verordening 261/2004) voor de luchtvaartmaatschappijen lastiger geworden om uw verzoek hierop af te wijzen.

Heeft u een vertraging gehad van uw vlucht en wilt de luchtvaartmaatschappij geen schadevergoeding aan u voldoen? Of heeft u een vertraging opgelopen en wilt u een verzoek indienen? Neemt u dan vrijblijvend met ons contact op voor advies.

Leuk? Deel het!