Online aankopen en herroepingsrecht

26-07-2016

Iedereen koopt op zijn tijd wel een product online in een webwinkel. Maar wat als het product niet aan uw verwachtingen doet of als u zich toch bedenkt en het product niet wilt hebben?

Het overkomt een ieder wel eens: een online aankoop gedaan, maar deze is toch niet volgens de wensen. In 2012 is in de Europese Unie de bedenktijd voor producten die online of aan de deur worden gekocht gelijk getrokken naar 14 dagen. U kunt het product dus zonder opgaaf van reden retourneren aan de webshop en het aankoopbedrag terug krijgen.

De termijn
Nu de bedenktermijn, ook wel herroepingsrecht, vastgesteld is met een minimum van 14 dagen, zijn er webwinkels die consumenten een langere periode aanbieden. Dit doen de webwinkels vanuit het oogpunt van service en is toegestaan. Wel dient u zich als consument te realiseren dat de kosten voor het retour zenden van het product voor uw eigen rekening is in de meeste gevallen. De termijn gaat lopen op de dat het product door de consument is ontvangen en niet, zoals vaker wordt gedag, de datum van aankoop. Wel kunt u, voordat het product verzonden is en de termijn is ingegaan, al aanspraak maken op uw herroepingsrecht.

Online veilingen
Veelal worden op online veilingsites, zoals Vakantieveilingen.nl, aangegeven dat indien u het hoogste bod heeft geplaatst u aan de koop vast zit en er geen herroepingsrecht mogelijk is. Deze stelling is in zijn geheel onjuist. Voor online veilingen geldt hetzelfde als voor alle andere webwinkels en kunt u zich beroepen op uw herroepingsrecht.

Uitzonderingen
Er zijn wel een aantal uitzonderingen op deze regels, zoals de aankopen die via Marktplaats worden gedaan bij een particulier. Omdat het gaat om de verkoop gedaan wordt vanuit een particulier geldt deze regeling niet.  Daarnaast zijn ook producten die bederfelijk zijn uitgesloten van het herroepingsrecht.

Heeft u problemen met een webwinkel omdat zij niet willen voldoen aan het herroepingsrecht? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Leuk? Deel het!