CJIB boete

De M-boete is een boete op grond van de Wet Mulder. M-Boetes worden vooral voor verkeersovertredingen geheven. Tegen een Wet Mulder boete kunt u bezwaar maken bij de Officier van Justitie. Het bezwaar moet binnen zes weken na dagtekening boete ontvangen zijn. Indien het bezwaar te laat wordt ontvangen dan zal deze niet in behandeling worden genomen en vervallen uw beroepsmogelijkheden.

Als reactie op uw bezwaar krijgt u een beslissing van de Officier van Justitie: een afwijzing van het bezwaar of een toewijzing. Indien er sprake is van een afwijzing, dan kunt u veelal in beroep bij de rechter. U dient hiervoor opnieuw binnen zes weken een brief te schrijven naar het kantongerecht, welke nu het beroepschrift wordt genoemd.

Indien u niet de boete kunt betalen biedt de Wet Mulder diverse dwangmiddelen. Een van die dwangmiddelen is gijzel neming waardoor u opgesloten wordt in de gevangenis voor een bepaalde periode, zonder dat uw boete daarmee wordt afgelost. De rechter moet over de gijzeling beslissen, opdat een gijzeling u niet tot betaling kan dwingen op het moment dat er geen financiële middelen zijn. Neem bij een aankondiging van gijzeling contact met ons op.

CJIB boete ontvangen?    Laat nu uw bezwaar schrijven vanaf € 35,00.

Nationale Ombudsman
De Nationale Ombudsman heeft forse kritiek op in innen van boetes door het CJIB. Mensen die boetes niet konden betalen omdat ze te krap bij kas zaten, zijn ten onrechte van hun vrijheid beroofd. Dit concludeert Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport ‘Gegijzeld door het systeem’. De ombudsman onderzocht het opsluiten van mensen die boetes niet betalen omdat ze geen geld hebben. ‘Burgers die hun boetes niet kunnen betalen, mogen niet worden gegijzeld. Mensen met financiële problemen, horen niet thuis in de gevangenis vanwege gijzeling. Het lost niets op,’ zegt Van Zutphen. Op dit moment vordert het Openbaar Ministerie (OM) nog steeds het gevangenzetten van mensen die hun boetes niet kunnen betalen. Het OM zoekt niet goed uit waarom mensen hun boetes niet hebben betaald.

Neem contact op
Heeft u een boete van het CJIB ontvangen en wilt u daar professioneel bezwaar tegen aan tekenen? Neemt u dan gerust contact met ons op.